

# AFRIMET CONFERENCE OF DIRECTORS OF THE WEST AFRICAN NMHSs (Boadilla del Monte, Spain - 22 to 24 October 2012) DRAFT PROGRAMME

1<sup>st</sup> day

#### **Opening session**

$\sim$				
7:	n	2	ī.	r·
	,,	$\boldsymbol{-}$	ш	

09:00 – 09:45 Inaugural session of CIMHET – AFRIMET Meetings

- By WMO: Secretary-General Mr. Michel Jarraux

- By AEMET: President Mr. Daniel Cano

09:45 – 10:30 Commemorative Session of the 125th Anniversary of AEMET

10:30 – 10:45 Transport

10:45 – 11:00 Accreditation of attendees

11:00 - 11:30 Coffee-break

# Session 1a - Review of Sal Action Plan

Chair:

11:30 – 12:00	General agreements and approval of the agenda
30 min.	
12:00 - 12:30	General Review of Sal Action Plan
30 min.	by AEMET
12:30 - 13:00	Marinemet Project Review
30 min.	by a PR/ NMHS related to Marinemet project - AEMET
13.00 - 13:30	Healthmet Project Review
30 min.	by a PR/ NMHS related to Healthmet project - AEMET

13:30 – 14:30 Finger Lunch

# Session 1b - Review of Sal Action Plan, following/ Aproach to 2012 Action Plan. Potential new partners

_		
<i>,</i> .,	hoir!	
	1711	

Orian.	
14:30 - 15:00	Afrimet Website Review
30 min.	by AEMET
15:00 – 15:30	Metagri Project Review
30 min.	by a PR/ NMHS related to Metagri project - WMO
15:30 -16:00	Discussion Review and 2 <sup>nd</sup> day work overview
30 min.	by WMO-AEMET
16:00 - 16:30	Coffee-break
16:30 - 17:30	Cooperation initiatives: possibilities of new partners, donors and
60 min.	stakeholders by WMO – representative of some donor?
	-PR Côte d'Ivoire: Meteorological Program of ECOWAS (15 min)
	-Head of SDS WAS: Atmospheric Sand and Dust Forecast (15 min)
	-Head of Global Framework for Climate Services (GFCS) Office of
	WMO (30 min)

17:30 – 18:30 Technical Presentations



# 2<sup>nd</sup> day

## Session 2a - 2012 Action Plan

Chair:

09:00 – 11:00 Statements from Directors of NMHSs (10 min each)

120 min.

11:00 - 11:30 Coffee-break

11:30 - 12:10 Statements from Directors of NMHSs (10 min each)

40 min.

12:10 - 13:10 Round Table. Agreement on focused Projects and establishment of

60 min. afternoon work.

13:10 – 13:30 World Bank representative: Global Facility for Disaster Reduction and

20 min. Recovery (GFDRR)

13:30 - 15:00 Lunch

#### Session 2b - 2012 Action Plan, following

Chair:

15:00 - 16:00 Formulation of Projects and Actions to be undertaken at regional and

60 min. national levels. *Rapporteurs: two PR/NMHS* 

16:00 - 16:30 Coffee-break

16:30 - 17:30 Review and discussion of the results

60 min. by Rapporteurs

17:30 – 18:30 Technical Presentations

# 3<sup>rd</sup> day

### Session 3 - Adoption of 2012 Action Plan

Chair:

09:00 – 10:30 Presentation of Draft 2012 Action Plan

90 min. by WMO-AEMET

10:30 - 11:00 Coffee-break

11:00 - 12:00 Consolidation and Adoption of 2012 Action Plan and Meeting

60 min. Statement

by WMO-AEMET-Rapporteurs

12:00 – 13:00 AFRIMET / CIMHET joint session

60 min.

13:00 – 13:30 Closing session

30 min.

13:30 - 15:00 Lunch

15:00 – 21:00 Tour of the Madrid Region

During the morning of Thursday, 25 October, a visit to AEMET HQs is scheduled, open to all attendants.